Főzni tanultunk Jocó bácsival

joco_bacsi

Főzni tanultunk Jocó bácsival

Balatoni József – alias Jocó bácsi – látogatott el hozzánk a Food Office-ba, ahol a fiatalokkal történő közös főzést népszerűsítette.

gyerek_elmenyfozes

 

Miért főzzünk a gyerekekkel?

A konyhában töltött közös idő eredménye nem csak egy finom étel, de a gyerekek jellemfejlődésére, személyiségére is számos pozitív hatással bír. Az egyik legfontosabb, hogy a közös főzés növeli a fiatalok önértékelését, amely hozzájárul ahhoz, hogy kiskoruktól kezdve egy egészséges önképük alakuljon ki. Képesek megoldani a főzéshez kapcsolódó feladatokat, amit sikerként tapasztalnak meg. Egy programról van szó, amely során átadhatjuk tapasztalatainkat a gyerekeknek, így a szülői, családi kötelék is erősödik, nem is beszélve a kölcsönös bizalom kialakulásáról, megerősítéséről.

A közös főzés hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz is. Az együtt elkészített ételt nagyobb valószínűséggel eszi meg a gyerek, legyen az zöldség, gyümölcs, növelve ezzel a táplálkozás iránti tudatosságukat. A főzés rengeteg készség fejlesztésében segít, mint például a kreativitás, csapatjáték, problémamegoldás, kommunikáció, önkontroll. A teljes folyamat előkészületeket igényel, amely megtanítja a fiatalokat a tervezésre, illetve a döntések meghozatalának fontosságára. Legyen az egy főétel vagy sütemény, a díszítés során szükséges a képzeleterő, a fantázia, amely nagyon jó módja az önkifejezésnek.

Jocó bácsi, a kedvenc tanárunk

A főzés ezen jótékony hatásait szerettük volna bemutatni az érdeklődő gyerekek számára 2024. március 3-án, amiben „mindenki kedvenc tanárbácsija” segített nekünk. Balatoni József sok szülőnek szolgálhat segítségül a tanítás, illetve a taníttatás kihívásairól, a pályaorientációról, és ezzel párhuzamosan a fiatalok lelkivilágába is betekintést nyújt. Sok olyan téma, szituáció fordul elő, amikor a fiatalok először egy hozzájuk közel álló tanárral, személlyel osztják meg problémáikat. Jocó bácsi ezzel kapcsolatban sok hasznos tanácsot oszt meg: miként alakítsák ki a szülők a bizalmat, miként érjék el, hogy a „Mi volt ma a suliban?” kérdésre tartalmas választ kapjanak.

joco_bacsi

Jocó bácsinak szívügye az élményalapú oktatás is. A játékos formában történő tanulás, tanítás során a diákok sokkal gyorsabban sajátítják el az információkat, a tananyagot, hisz nem is veszik észre, hogy tanulnak. Sajnos napjaikban még mindig a klasszikus tanítási módszerek vannak fölényben, de egyre többen próbálják ki az alternatív, újfajta módszerek egyikét.

A diákok életében fontos állomás a középiskolai felvételi, majd az érettségi, a pályaorientáció. Hatalmas nyomás nehezedik a fiatalkora, hiszen sokszor mi, felnőttek sulykoljuk, „aggódjuk túl”, hogy az életük múlik ezeken a döntéseken. Az iskolákban kialakuló verseny, teljesítménykényszer miatt egyre több a túlterhelt, depressziós gyerek, amelyeknek a kezdetektől történő helyes kezelésében a szülőknek óriási szerepe van a tanárok mellett.

 

ÍGY FŐZTÜNK MI

A március 3-i Food Office élményfőzésen a komoly kérdések helyett igyekeztünk a kikapcsolódásra, a játékosságra helyezni a hangsúlyt. Nagy örömmel követtük végig a gyerekek aktív részvételét a programban, hiszen ők is izgatottan, fakanállal a kezükben vették ki a részüket a munkából. Egy kicsit mindenki megfeledkezett a mindennapos problémákról, a tanulmányok, pályaválasztás, vagy a jövő kérdései helyett az alkotáson, kikapcsolódáson és játékosságon volt a hangsúly. Emellett Jocó bácsi csapata és a Food Office szakácsai felé is bizalommal fordulhattak a fiatalok. A felnőttek igyekeztek minden segítséget megadni számukra, hogy megismerhessék a szakma csínját-bínját.

A főzést a pozitivitás jegyében kezdtük meg, ugyanis motivációs kekszet sütöttünk. Az „Értékes vagy”, „Légy bátor!” feliratok a tésztán klisésen hathatnak, viszont nagy hiba alábecsülni az erejüket a tudatalattinkban. Önmagunk bátorítása és lelkesítése kihat a gondolkodásmódunkra és a mindennapi cselekedeteinkre is, ezért tartottuk fontosnak, hogy átadjuk a gyerekeknek ezt a szemléletet.

Egy rövid „bemelegítő” beszélgetés után kezdetét vette az igazi munka. A gyerekek nehezített pályán játszottak, a főzés mellett ugyanis interjú készült velük, de ez egyáltalán nem jelentett számukra gondot, ügyesen vették az akadályt. Természetesen nem csak ők voltak az interjú alanyai, feltűnik mellettük Jocó bácsi, Sólyomné Greskó Éva, a FoodOffice megálmodója, és a Food Office szakácsai, Noushin Jourabchian és Oláh Sándor is.

szakacs

Meghallgattunk tanárokat és édesanyákat is, akik megható anya-lánya pillanatokkal is szemléltették számunkra a főzés örömét.

anya_lanya

A főzés végére igazi húsvéti menüt ismerhettek meg a résztvevők: ízletes sonkakrémleves, Corsolo saláta, grillezett gyümölcs avokádóhabbal, illetve grillhús sült burgonyával is szerepelt az asztalon. A nemzetközi konyhát most sem hagytuk ki a listáról: Noushin ugyanis bemutatta a perzsa konyha egyik specialitását, a meggyes sült rizst. A megfőzött ételeket végül együtt, közösen fogyasztottuk el, a kemény munka jutalmaként. Az eseményen karikatúra is készült a résztvevőkről, ami a receptek mellett felejthetetlen emlékeztetőjévé vált a napnak. 

desszert

Bízunk benne, hogy sikerült emlékezetessé tenni a gyerekek és a felnőttek számára is ezt az alkalmat. Mindig nagy örömmel tölt el bennünket, amikor gyerekzsivaj tölti meg a konyhát, és a boldogság a fiatalok arcán, amikor saját munkájuk eredményét kóstolják meg. Célunk, hogy Jocó bácsihoz hasonlóan játszva tanítsuk a gyerekeket.

 

Scroll to Top